CINAS HUNDTRIM & SPA

Lite information om pälsvård

Hur ofta kan man bada en hund

 

Idag är hunden en familjemedlem, lever inomhus, promenerar i staden, går på saltade trottoarer på vintern. Ett hundbad kan utföras ofta om man använder ett hundchampo av bra kvalité med rätt PH värde, som skall vara 6-7 för hund.

 

I trimmet använder jag några olika schampo, ett är  helt oparfymerat  till alla typer av pälsar, ett annat med havremjöl- för hundar med klåda. De hundar som schamponeras ofta behöver balsam som återsluter fjällen i strået. Även slitna och långa pälsar behöver balsam och ibland en inpackning som gör dem blanka och smidiga.

Vilka hundar kan man klippa

Raser som inte fäller klipps t ex pudel, lagotto, bichon. Vissa väljer att klippa sin hund även om rasstandarden säger annat (yorkshireterrier, shih tzu, lhasa apso, katter t ex). Vissa hundar både trimmas (plockas) och klipps. Ex. spaniel trimmas. Andra raser måste klippas ett antal gånger per år för att få ha den frisyr som föreskrivs. Somliga hundägare vill ha sina hundar i ett mer lättskött skick, hundar som annars skulle vara långhåriga. Det finns olika längder att välja beroende på önskan och  pälsens kondition.

Klippning av tovig päls

En mycket tovig hund är svår att få annat än kortklippt,  hunden mår bäst av att få bort alla tovor och ibland får man ta maskin och raka ner den. En tovig päls släpper inte in tillräckligt med luft och kan orsaka hudproblem.

Klippning av sträv päls

En jakthund eller hund som ska ställas ut bör inte klippas. Om man klipper en strävhårig hund förändras pälsens struktur och den är inte längre smuts och vattenavstötande, den blir lockig och tunn, ofta ändras pigmenten och ljusnar. Det är mycket svårt att trimma en päls som blivit klippt. Ibland är pälskvalitén dålig eller att hunden är håröm, i de fallen får man kanske lägga utställningsplaner på hyllan och klippa den.

Valpar

Det är viktigt att man börjar tidigt att vänja valpen vid pälsvård. Det ska vara behagligt och positivt att att få pälsen borstad och iordninggjord. Genom kontinuerlig vård får man en hund som trivs och är lätt att hantera: kloklippning, öronrengöring och pälsvård. En hund med mycket päls och de sträva raserna behöver borstas oftare och ju tidigare man börjar ju enklare blir det.

Det går att boka vårt valp spa paket tills hunden är 6 månader. Där ingår bad med milt valpschampo och balsam,föning,borstning,  kloklippning, öronrengöring (vid behov) lättare klipp/trim.